Een bergvakantie of strandvakantie?

Een bergvakantie of strandvakantie? De een gaat elke zomer naar een van de stranden in Europa, of daarbuiten, en twijfelt er niet over om dit anders te doen. Je hebt ook mensen die juist altijd kiezen voor een vakantie in de bergen. Daar tussenin heb je waarschijnlijk een hele grote groep mensen die van beide soorten vakanties kan genieten en soms twijfelt tussen de twee. Wij hebben geprobeerd om je op weg te helpen bij die keuze.

© pixabay.com

Waarom een strandvakantie ideaal kan zijn

Rondom een strandvakantie hangt af en toe een soort negatieve sfeer. Niet omdat het niet leuk is, maar omdat veel mensen zich toch denken te moeten verdedigen wanneer ze zeggen op strandvakantie te gaan. Dit omdat je dan al snel het beeld oproept van luieren aan zee, veel eten en in de avond lekker drinken. Dit hoeft natuurlijk helemaal niet zo te zijn, en als het wel zo is hoeft daar ook niets mis mee te zijn. Maar een strandvakantie kan meer zijn dan alleen maar luieren, ook de volgende redenen zijn pluspunten van een strandvakantie:

  • Het weer. Het weer is natuurlijk goed en buiten dat dit lekker is, is het ook gezond voor lichaam en geest.
  • Het ontspant, en dat is toch een van de doelen van veel mensen die op vakantie gaan.
  • Activiteiten. Je kunt ook rondom het strand ontzettend veel activiteiten doen. Denk aan watersport, hardlopen, fietsen, beachvolleybal en gewoon lekker zwemmen.
  • Er is veel te beleven. Rondom bekende badplaatsen valt vaak veel te beleven qua winkels, cafés en restaurants. Dat brengt veel gezelligheid met zich mee.

Waarom een bergvakantie ideaal kan zijn

Een bergvakantie roept meteen het beeld op van een actieve vakantie met veel wandelen. Dat kan ook zeker het geval zijn, maar de bergen hebben meer te bieden. Ook hiervoor hebben we een aantal pluspunten op een rijtje gezet.

  • De bergen zijn goed voor je gezondheid. De lucht in een berggebied maakt dat het goed is voor je gezondheid om daar een tijdje door te brengen, zeker op grote hoogte. Dit is natuurlijk ook een pluspunt.
  • Je kunt heel veel activiteiten doen. Je kunt wandelen, fietsen, klimmen, hiken, raften, zwemmen in het meer, watersporten bij het meer en nog veel meer. De hoogteverschillen zorgen ervoor dat zelfs een wandeling al een flinke workout is.
  • Je komt er makkelijk tot rust. In de bergen heerst vaak toch meer rust dan aan het strand. De natuur helpt daar ook bij. Wanneer je vooral lekker tot rust wil komen en wil genieten van natuur, zijn de bergen ideaal.
  • De uitzichten zijn er prachtig. Wanneer je in de bergen bent kun je genieten van het ene mooie uitzicht na het andere. En dat is natuurlijk heerlijk, zeker als je bij een meer in de bergen bent.

Wat moet je nou kiezen?

Waarschijnlijk heb je zelf al wel een voorkeur voor een van de twee. Mocht je toch nog twijfelen moet je vooral bedenken wat je uit je vakantie wil halen en wat je belangrijk vindt. Op basis daarvan kun je waarschijnlijk de goede keuze maken.