Languedoc is luieren in cultureel erfgoed

De Languedoc is een streek waar menigeen haast ongemerkt toch vaak mee wordt geconfronteerd. Samen met het aanpalende Roussillon is het namelijk de grootste wijnstreek van Frankrijk. Een Vin de Pays d’Oc bij het diner is dus allerminst een zeldzaamheid.

languedoc

Dat het gebied zo geschikt is voor de wijnbouw (in Roussillon is veertig procent van de landbouwgrond zelfs bestemd voor deze fruitige sector) zegt al iets over het klimaat: droog en bijzonder zonnig. De ideale voedingsbodem voor de beste druiven. Maar ook een omgeving die toeristisch veel heeft te bieden. Niet alleen de Mediterraanse kust is een trekpleister voor de zonaanbidders, meer in het binnenland vinden we culturele hoogstandjes, eeuwenoude overblijfselen uit de Romeinse tijd en pittoreske marktplaatsjes.


Geniet van alle genoegens, die deze Franse regio te bieden heeft.
Promo
In de bergen of aan het strand? Bekijk hier alle accommodatie!
Promo
Adults only of met kinderen? Er is een stukje Frankrijk voor iedereen.
Promo

Terug in de middeleeuwen

Een plaats die al deze ingrediënten bijeen brengt is Carcassonne. Wie deze op een heuvel gebouwde middeleeuwse vestingstad nadert, ziet reeds de sprookjesachtige burcht en waant zich Lodewijk de Heilige of Pepijn de Korte. Die verscholen zich hier tijdens hun heerschappij achter de liefst 54 torens die een mooi uitzicht bieden op de omgeving, maar ook op de nauwe en prachtig geplaveide kasseienstraatjes in de binnenstad. Een betere plek om de Veertiende Juli te vieren is nauwelijks denkbaar vanwege het vermaarde vuurwerk.

Universiteitsstad Montpellier

Wijnbouwers mogen de Languedoc grotendeels bepalen, de streek is zeker geen boertig achterland. Montpellier bijvoorbeeld is een levendige studentenstad en in veel opzichten een openluchtmuseum. Al bieden ook de talloze musea in de stad zelf een prachtig tijdsbeeld, geschetst door bekende schilders vanuit de Renaissance tot de hedendaagse tijd. Het Musée Fabre is een aanrader.
Een andere stad die niet overgeslagen mag worden is Perpignan, enkele kilometers van de kust. De door de karakteristieke huisjes met de rode daken gekenmerkte plaats is doordrenkt met Catalaanse invloeden. Aan de andere kant heeft het, doorsneden door de rivier La Têt, ook veel weg van een zonnige mini-uitgave van Parijs.

brug

Fraaie vergezichten

In de uitlopers van de Cevennen vinden we Nîmes, een aaneenschakeling van historische gebouwen, zoals het Romeinse amfitheater. Er worden het gehele jaar door nog culturele evenementen gehouden. Bezoek ook de tuinen van de Jardins de la Fontaine of het imposante aquaduct iets buiten de stad: de Pont du Gard. Niet ver van Nîmes ligt Uzès, een typisch Frans plaatsje met heerlijke steegjes en pleintjes. De zaterdagse markt op de Place aux Herbes is een wekelijks hoogtepunt.
Ook Narbonne is de moeite van het bezoeken waard. Ooit een belangrijke havenstad voor de Romeinen, tegenwoordig een aangename plaats met imposante bouwwerken. Die vinden we ook in Aigue-Mortes met haar historische fort. Meer toeristisch zijn het nabijgelegen La-Grau-du-Roi (een oud vissersplaatsje) en Port Camargue, waar de zandstranden de kustlijn decoreren. De Camargue met haar talloze meren en lagunes is natuurlijk een natuurfenomeen dat gezien moet worden. Het door duizenden flamingo’s bewoonde gebied is prachtig te combineren met een dagje Saint-Gilles.


Geniet van alle genoegens, die deze Franse regio te bieden heeft.
Promo
In de bergen of aan het strand? Bekijk hier alle accommodatie!
Promo
Adults only of met kinderen? Er is een stukje Frankrijk voor iedereen.
Promo

Terug in de tijd

Vrijwel iedere plaats in de Languedoc doet denken aan de Romeinse tijd. Zoals Béziers, waar kerken en kathedralen het Canal du Midi flankeren. Van andere snit is de pelgrimplaats Villefranche-de-Conflent dat wordt omschreven als één van de mooiste plekken van Frankrijk. Maar dat etiket had men ook kunnen plakken op het havenplaatsje Sète, het kunstenaarsverblijf Céret of het van geneeskrachtig bronwater voorziene Amélie les Bains. En anders wel op Arles-sur-Tech met haar abdij of Saint-Martin-du-Canigou, het Pyreneeënplaatsje dat fascinerende uitzichten biedt. Maar misschien vindt u een week luieren in Cap d’Agde wel net zo’n plezierige vakantiebesteding…

hotel