5 redenen waarom een bezoek aan de Algarve op je bucket list moet

De Algarve. Je neemt de naam in je mond en je voelt de vakantiekoorts als vanzelf opkomen. De Algarve is de meest zuidelijke regio van Portugal en niet zonder reden een populaire toeristische bestemming. Naast prachtige stranden, heeft de Algarve ook een rijk historisch erfgoed, betoverende landschappen en aanstekelijke party scene te bieden. Met Transavia vlieg je in nog geen drie uur naar Faro, de hoofdstad van de Algarve. Wij verzamelden de vijf beste redenen waarom een bezoek aan de Algarve absoluut op je bucketlist moet.

© unsplash.com
  • Zon, zee, strand: De Algarve is de perfecte plek om vitamine D te tanken. Niet alleen beschikt de Algarve over een droog en zonnig klimaat, de kustlijn is absoluut iconisch. Oranje kalkstenen grotten steken scherp af tegen turqouise wateren. Ruige kliffen versmelten met gouden stranden en kristalhelder water. Google “Praia da Marinha” en “Grotten van Benagil” en je snapt precies waar we het over hebben.
  • Geweldige gastronomie: Wie wil er nou niet wakker worden met een espresso en een pastél de nata? Dit warme roompasteitje bestrooid met kaneel en poedersuiker is misschien wel het lekkerste dat we ooit hebben gegeten, en is op iedere straathoek verkrijgbaar. Als het lunchtijd wordt, kun je terecht in een van de pittoreske vissersdorpjes waar super verse vis bereid en geserveerd wordt in kleine restaurantjes verscholen in kronkelende steegjes. Onze tip, bestel een gehele vis gebakken in een zoutkorst. Een lokale specialiteit.
  • Fascinerende landschappen: Tot ergens in de 14e eeuw was men overtuigd dat de Algarve, in het bijzonder de landtong ten noordwesten van Sagres, het einde van de wereld was. Anno 21e eeuw weten we beter. Het mag dan ‘slechts’ het meest zuidwestelijke punt van Europa zijn, de natuur is majesteitelijk. Of neem het natuurpark Ria Formosa, hier vormen lagunes, riffen en eilanden een bijzonder ecosysteem. Vele dieren vinden hier hun thuisbasis, waaronder zeer zeldzame soorten. Wandelend of per vissersboot kun je dit fantastische gebied ontdekken.
  • Wijnen, wijnen, wijnen! Te midden van groene velden en majestueuze heuvels gedijen meer dan 2000 wijngaarden van zo’n 30 wijnproducenten. Het vrijwel regenvrije klimaat (de Algarve heeft meer dan 300 zonnige dagen per jaar) en de vruchtbare grond maken de Algarve een geweldige wijnregio. Om het verkennen van de regio inzichtelijk te maken, is er een officiële wijnroute uitgestippeld die bezoekers naar een aantal van de beste wijnmakerijen van het gebied brengt. Proost!
  • Een rijk erfgoed: Neem de stad Tavira, soms het Venetië van de Algarve genoemd. Gelegen aan de rivier de Gilão kun je in dit stadje een heerlijke mix van Portugees erfgoed en Moorse invloeden vinden. Portugal stond onder Moors bestuur van de 8e tot de 13e eeuw en de invloeden zijn tot op de dag van vandaag te zien in de architectuur. In een labyrinth van geplaveide straatjes vind je kleinschalige restaurantjes, traditioneel betegelde huisjes, een kasteel en moskeeën-werden-kerken kerken.

Tot ziens in de Algarve!