Airport parkeren

Parkeren bij de luchthaven van Schiphol blijft toenemen. De meeste mensen prefereren om de auto enkele weken te stallen tijdens de vliegvakantie. De luchthaven Schiphol beheert de parkeermogelijkheden overigens niet. De parkeermogelijkheden worden bij de luchthaven verzorgd door verschillende aanbieders. Er zijn meerdere aanbieders met verschillende parkeermogelijkheden en tarieven.

© pixabay.com

Mogelijkheid
Voor parkeren bij de luchthaven zijn er in feite twee mogelijkheden. Het valet en shuttle parkeren. Lang parkeren op de parkeervoorziening P3 is gecombineerd met een snelbus die om de tien minuten naar de vertrekhal rijdt. Basic parking is een voordeliger parkeermogelijkheid. P2 biedt uitsluitend parkeren zonder vervoer naar de luchthaven. Bij kort parkeren, dat betekent maximaal 48 uren, is de P1 parkeervoorziening geschikt.  

Shuttle
Shuttle parkeren kan alleen als hiervoor tijdig gereserveerd is. Minimaal 14 dagen voor vertrek dient een parkeerplek geboekt te worden. Voordelen zijn dat er altijd een parkeerplek aanwezig is tijdens jouw vakantie en vooraf reserveren betekent het meest voordelig parkeertarief. De parkeerplekken liggen niet vlak bij de vertrekhallen van het vliegveld. Een speciale bus brengt en haalt je naar de vertrek en ontvangsthal. De buskosten zijn verdisconteerd in de parkeertarieven. Er zijn dus geen extra kosten. Bij basic parkeren is er geen vervoersvoorziening. Deze voorziening betreft uitsluitend het parkeren van de auto. Hierdoor is deze mogelijkheid wel een stuk voordeliger.

© pixabay.com

Valet
Valet parkeren is parkeren met extra service. Ook deze mogelijkheid moet vooraf gereserveerd worden. De service houdt in dat de auto achtergelaten wordt bij de vertrekhal en een parkeermedewerker brengt de auto naar de parkeerplek. Bij terugkomst wordt er voor gezorgd dat de auto klaar staat bij de ontvangsthal. Het grootste voordeel is natuurlijk de tijdwinst en het gemak. Bij deze service wordt de auto door de parkeermedewerker gecontroleerd op beschadigingen. Een ontvangstcontract wordt opgemaakt. Bij P6 Valet wordt de auto geparkeerd op een afgesloten terrein buiten Schiphol. Bij Teminal Valet wordt de auto overdekt geparkeerd.
Parkeren Schiphol blijft prijzig. Er is een behoorlijk verschil tussen basic parkeren en de valet opties. Alternatief is de trein en dat doen steeds meer reizigers. Het percentage reizigers dat met de trein naar de luchthaven kwam, steeg het afgelopen jaar naar 42 procent.