Met de auto naar Maastricht

Het historische Maastricht in Nederlands Limburg leent zich uitstekend voor een stedentrip. Deze stad is vanuit België erg gemakkelijk te bereiken met de auto. Waar moet je allemaal rekening mee houden als je met de auto naar Maastricht gaat? En wat zijn de leukste activiteiten in Maastricht?

© pixabay.com

Parkeren in Maastricht

Maastricht heeft ruim 7.000 parkeerplaatsen. Hoe dichter je bij het centrum parkeert, hoe hoger het parkeertarief. Het is verstandig om op de goedkope en zogenoemde Park en Walk terreinen te parkeren. Deze parkeerterreinen liggen op slechts 10 min wandelen van het centrum. De wandelroutes naar het centrum worden aangegeven met bordjes. Daarnaast is het ook mogelijk om de auto in één van de parkeergarages te parkeren of op het NS P+R parkeerterrein vlakbij het NS Centraal Station. In een stad is de kans op autoschade natuurlijk wel groter. Als je auto schade oploopt in de parking, dan kun je mogelijk een beroep doen op je autoverzekering.

Stadswandeling

Als je eenmaal je auto hebt geparkeerd, dan ga je bij voorkeur lopend verder. Een stadswandeling is de enige en echte manier om Maastricht te ontdekken. Gepassioneerde locals vertellen je tijdens bijzondere stadswandelingen zien wat Maastricht nou zo speciaal maakt. Daarnaast is het ook mogelijk om de NS-wandeling Sint-Pietersberg te volgen: een unieke combinatie van stad en cultuur. Je begint in het historische centrum van Maastricht. Vervolgens klim je omhoog naar de Sint-Pietersberg, waar je een adembenemend uitzicht wacht. Tot slot loop je langs het riviertje De Jeker weer terug naar Maastricht.

Maastricht – © pixabay.com

Sint-Servaasbasiliek & De Onze-Lieve-Vrouwebasiliek

Op het Vrijthof vind je de imposante en monumentale Sint Servaasbasiliek. Deze kerk is gebouwd op het graf van Sint-Servaas (384 – ca. 560). Het is de oudste bestaande kerk van Nederland. De basiliek heeft één van de rijkste schatkamers van Europa. Daarom is deze kerk dan ook de lijst van UNESCO terug te vinden. Zo vind je in de schatkamer een deel van het gebeente van Sint Servaas, de eerste bisschop van Nederland. Ook Onze-Lieve-Vrouwebasiliek is de moeite waard om te bezoeken. Dit is een befaamde rooms-katholieke basiliek uit de 11e eeuw, gelegen aan Onze-Lieve-Vrouweplein. Dit plein is ooit uitgeroepen tot het mooiste plein van Nederland. De voornaamste trekpleister in de kerk is het wonderbaarlijke genadebeeld van Onze Lieve Vrouw, Sterre der Zee. Dit beeld wordt een aantal keer per jaar meegedragen in de grote of Sint-Servaasprocessie en kleine of Paasmaandagprocessie.

Brouwerij Bosch

Tot slot moet je ook zeker een bezoekje brengen aan bierbrouwerij Bosch. Brouwerij De Keyzer kwam in 1827 in handen van de familie Bosch. De brouwerij is gesloten in 1970. Tijdens een rondleiding krijg je een complete indruk van het brouwproces rond 1920. Bekende bieren zijn: Bière de Maestricht, Double Saison en een Stout. Op dit moment worden de meeste bieren ergens anders gebrouwen, maar de wens is dat er op termijn bij Brouwerij Bosch een nieuwe, eigen microbrouwerij komt. Op deze manier kunnen de bieren van toen weer op deze locatie gebrouwen worden.