Nederland verkennen per fiets: 4 tips

Nederland is hét fietsland bij uitstek. Ideaal dus om het land per fiets te verkennen. Het is bovendien de perfecte actieve vakantie. Wil je het heel sportief aanpakken of net rustig genieten van het landschap en de omgeving? Het voordeel van een fietsvakantie is dat jij de touwtjes in handen hebt. Jij bepaalt het tempo van de reis. Met deze tips wordt jouw fietsvakantie er alvast eentje om nooit te vergeten!

© pixabay.com

1. Stippel je fietsroute uit

Je vertrekt uiteraard best niet zomaar halsoverkop. Bepaal op voorhand welke plek(ken) of regio’s in Nederland je wil verkennen en welke afstand je gaat afleggen. Ook al kent Nederland weinig hoogteverschillen, toch zal je fietstocht bij momenten wat pittiger zijn. Bepaalde heuvelachtige landschappen zullen meer energie van je eisen dan vlakke landschappen. Houd er rekening mee dat je dan minder kilometers per dag zult kunnen afleggen. Gebruik Komoot, Strava of Google Maps om je route uit te stippelen en voeg genoeg tussenstops toe. Je kunt ook een van de bekende fietsroutes van Nederland doen, zoals de Elfstedentocht of de Limesroute. Stem je route ook af aan de fiets die je meeneemt: je kan off-road gaan met je gravel bike, maar kiest best voor asfaltwegen als je met de koersfiets op stap bent.

2. Neem enkel noodzakelijke spullen mee

Overtollige bagage wil je niet mee zeulen tijdens je fietstocht. Het zal je sportieve prestaties bovendien hinderen. Neem dus enkel mee wat echt noodzakelijk is. Ben je toch iets vergeten? Dan koop je dat gewoon onderweg. Enkele essentials die je beter altijd bij je hebt: cash geld, je smartphone, water, een energiereep en spullen om je fiets te repareren.

3. Houd rekening met het weer

Je weet nooit zeker wat voor weer het precies zal worden. Wees daarom voorbereid op alle weersomstandigheden. Een regenjas meenemen is dus zeker geen overbodige luxe. Ook zonnecrème en een pet kunnen handig zijn.

4. Zorg dat je fiets in topconditie is

Nederland heeft tal van mooie regio’s om per fiets te verkennen. Ga je fietsen in Zeeland, Limburg, Noord-Brabant, Zuid-Holland, de Bollenstreek, Gelderland of de Waddeneilanden? Wat je ook kiest: Nederland per fiets verkennen is een uitstekend idee. Daarbij is een comfortabele fiets essentieel. En of je nu houdt van rustige tochtjes met een stadsfiets, sportieve mountainbikeroutes of off road gaan met je gravel fiets: zorg ervoor dat je fiets in topconditie is en een degelijke onderhoudsbeurt heeft gehad. Eens ter plekke, wil je geen tijd verliezen aan het (laten) herstellen van je fiets. Is je fiets in topconditie? Super. Nu jij nog!