Geniet van oud en zonnig Griekenland

Veel Vlamingen weten tijdens het hoogseizoen Griekenland als hun vakantiebestemming te vinden. Dat is niet voor niets. In de zomer stijgt op menig Grieks eiland de temperatuur ruim boven de 30° Celsius. En niet alleen voor een strandvakantie is Griekenland geschikt. Griekenland is een zeer oud land met een roerige geschiedenis. Deze geschiedenis is nog steeds terug te zien in oude ruïnes, tempels en steden. Griekenland is de ideale combinatie tussen een strandvakantie en een cultuurvakantie. En je kan je auto gemakkelijk kwijt in een goedkope parking op de luchthaven Zaventem of Charleroi.

© pixabay.com

Welk gedeelte van Griekenland?

Griekenland bestaat uit een stuk vaste land en daar omheen vele duizenden grote en kleine eilanden. Veel van deze eilanden zijn ware vakantieoorden geworden. Voor welk eiland moet je dan eigenlijk kiezen? Kreta is misschien wel het bekendste en tevens grootste Griekse eiland. Wanneer je enkel behoefte hebt aan een zonnige strandvakantie, dan zit je op Kreta altijd goed. Wel is Kreta tijdens het hoogseizoen erg druk. Wil je wel van een strandvakantie genieten, maar dan op rustige stranden? Ga dan naar Elafonisos. Dit is een rustig eiland met alleen maar kleine vissersdorpjes. Op Zakynthos daarentegen kun je genieten van zowel strand als de mooie natuur. Dit is een mooi groen eiland waar je kunt wandelen. Dit is ook het eiland dat bekend staat om de bijzondere Caretta schildpadden. Wil je de bekende witte huizen met blauwe koepeldaken eens zien? Deze huizen staan op Santorini. Informeer je voor vertrek goed wat ieder eiland te bieden heeft en maak zo je keuze.

Athene

Athene is de hoofdstad van Griekenland en staat uiteraard bekend om de Akropolis. De Akropolis is een 156 meter hoge tafelberg die hoog boven Athene uittorent, waarop de tempel het Parthenon prijkt. In Athene mag je deze oude tempel zeker niet overslaan. Maar Athene heeft nog veel meer gebouwen uit de Griekse beschaving die het bezichtigen waard zijn. Zo is er het oude theater van Herodes Atticus, gebouwd door de Romeinen. Wat vroeger het oude centrum van de stad was, het Agora, is nu een groot park met allerlei ruïnes uit deze oude tijd. En dan is er nog de 12 meter hoge Toren der Winden uit de eerste eeuw voor Christus. Deze toren diende als windwijzer, vandaar dat de toren ook achthoekig is.

© pixabay.com

De Griekse keuken

Wil je jezelf helemaal onderdompelen in de Griekse cultuur, dan hoort hier ook de Griekse keuken bij. De Griekse keuken is een echte mediterraanse keuken, waarbij veel met groentes, vis, maar ook andere vleessoorten, zoals lam wordt gewerkt. De Griekse keuken wordt verder veel beïnvloed door omringende landen, zoals het Midden-Oosten en Italië. Het belangrijkste ingrediënt is olijfolie. Griekenland is zelfs de grootste olijfolie-exporteur ter wereld. Een echt Grieks gerecht dat je zeker in Griekenland moet proeven is moussaka, gebaseerd op aubergine. Souvlaki moet je ook zeker proberen. Dit is meestal kippen- of lamsvlees dat op houtskool wordt gegrild. Per eiland kun je weer andere lokale streekproducten tegenkomen.

Waar nog aan denken?

Veel vakantievluchten naar Griekenland vertrekken vanuit luchthaven Charleroi. Je hebt de mogelijkheid je auto achter te laten in een goedkope parking Charleroi. Maar het is ook mogelijk om vanuit Zaventem te vertrekken. Sluit tevens een goede reis- en annuleringsverzekering af en neem ook altijd wat contant geld mee. Je hoeft geen geld te wisselen, want in Griekenland wordt ook met de euro betaald.