Hulp van de Belgische ambassade in het buitenland

Een vakantie in het buitenland staat garant voor ontspanning, veel plezier en meestal ook veel zon. Zo vertrekken jaarlijks miljoenen Belgen naar een fantastische vakantiebestemming in het buitenland. Maar een vakantie kan ook anders lopen. Je kunt een ongeval krijgen of er kunnen problemen ontstaan in het land dat je bezoekt. Welke hulp mag je als Belg verwachten van de Belgische ambassade?

© pixabay.com

Wanneer hulp zoeken bij Ambassade?

Door de hele wereld heeft België in vele landen een officiële ambassade of een consulaat. Ook heeft België in diverse landen een zogenaamde ereconsulaat. Een ereconsulaat is een consulaat met beperkte bevoegdheden en wordt in de regel gerund door lokale mensen die hun diensten op vrijwillige basis aan de Belgische overheid ter beschikking hebben gesteld. Medewerkers bezitten dan ook niet de Belgische nationaliteit en spreken Engels en/of de lokale taal. Ambassades en consulaten verlenen bijstand aan Belgen die in het buitenland in nood verkeren. Het gaat bijvoorbeeld om de volgende gevallen: een overlijden in het buitenland, een ongeval, een misdrijf of een vermissing. Niet echt zaken om rekening mee te houden als je net je vakantie geboekt hebt, maar het is wel de realiteit wat vakantiegangers ook kan overkomen. Verder kunnen er in een bepaald land natuurrampen, politieke onlusten of een noodtoestand plaatsvinden. In al deze gevallen mag je bijstand zoeken bij de Belgische ambassade in het land waar je op dat moment verblijft.

© pixabay.com

Wat als er geen ambassade is?

Er zijn bepaalde landen waar in het geheel geen Belgische ambassade, consulaat of ereconsulaat aanwezig is. Mocht je toch in een noodsituatie verkeren, waar kun je dan terecht? Dan geldt er de Europese consulaire bijstand. Dit houdt in dat je terecht kunt in één van de ambassades van de Europese lidstaten. Heeft Nederland in het betreffende land wel een ambassade? Dan kun je je als Vlaming het beste hier melden. Dan word je ook in je eigen taal geholpen. Andersom geldt dit natuurlijk ook voor burgers van andere Europese lidstaten waar geen ambassade van aanwezig is. Zij kunnen zich dan bij de Belgische ambassade melden.

Bereid je goed voor

Als je je vakantie boekt denk je uiteraard alleen maar aan het plezier de ontspanning die je te wachten staat. Maar het is ook goed om stil te staan bij eventuele noodgevallen die je kunnen overkomen. Een goede voorbereiding is daarom wel noodzakelijk. Zorg bijvoorbeeld voor een goed sim only abonnement waarmee je ook in het buitenland goed te bereiken bent. Vooral als je hulp bij de ambassade moet zoeken, dan is een goede sim only belangrijk omdat er veel (telefonisch) geregeld moet worden. Sluit ook een goede reisverzekering af, zodat je gedekt bent voor ziekenhuisopname en repatriëring naar België. Het is ook raadzaam om vooraf de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken te volgen. Dit is niet nodig voor alle landen, maar wel als je naar een politiek instabiel land reist.