Vakantie in Groningen

De Noordelijke provincies zijn herontdekt door vakantiegangers. Naast de Duitsers en Belgen doen dit jaar vooral veel toeristen uit eigen land de provincie Groningen aan. Volgens de VVV in Assen komt negentig procent van de bezoekers uit Nederland, waar dat normaal gesproken ongeveer de helft is. Het zijn vooral veel Brabanders en Limburgers die naar het noorden komen omdat ze het idee hebben dat het hier corona-vrij is. 

© pixabay.com

Natuur
De provincie heeft genoeg te bieden voor mensen die willen wandelen of fietsen in de natuur. Het nationaal park Lauwersmeer is daarvan een goed voorbeeld. Vanuit het dorp Lauwersoog loopt of fietst u het stiltegebied in, waar u oog in oog komt te staan met talloze vogels en wilde dieren. Het noorden van de regio Waddenland grenst aan de Waddenzee. Sinds juni 2009 behoort de Waddenzee tot UNESCO Werelderfgoed. De Groninger Waddenzeekust strekt zich over een lengte van 34 kilometer uit tussen het Lauwersmeer en de Eemshaven. Het langgerekte buitendijks getijdengebied met kwelders en wad vlaktes is vooral vermaard voor miljoenen wad- en watervogels tijdens hun trektocht. Op de Waddenzee wisselen eb en vloed elkaar elke zes uur af, waardoor het landschap van moment tot moment verandert. De Waddenzee laat op indrukwekkende wijze zien hoe natuur, planten en dieren zich constant aanpassen aan de wisselende landschappen, in een gebied waar zoet en zout water elkaar vinden.

Cultuur
De stad Groningen is een historische plaats met tal van bezienswaardigheden. De bekendste daarvan is de Martinitoren in hartje centrum. Daarnaast zijn er diverse musea waaronder het Noordelijke Scheepvaartmuseum en het Groninger Museum en het fraaie stadspark de Prinsenhof. Ook bijzonder is de vesting Bourtangeaan de Duitse grens. Hier vonden in het verleden vele veldslagen plaats. 


Excursies
Vanuit uw vakantiehuis Groningen is een dagexcursie naar de zeehondencrèche Pieterburen een aanrader. Hier worden zeehonden liefdevol opgevangen en krijgen ze de kans om aan te sterken. Dit is een onvergetelijke ervaring voor jong en oud. Ook het MuzeeAquarium in Delfzijl is een belevenis. In een voormalige bunker uit de Tweede Wereldoorlog vindt u vooral veel dieren uit de nabijgelegen Waddenzee. Ook herbergt het museum een hunebed en duizenden schelpen, fossielen, kristallen en gesteenten.

‘Er gaat niets boven Groningen’. De dubbele betekenis van deze bijna dertig jarige slagzin typeert deze mooie provincie nog steeds op een juiste wijze.